Посетете също и: Poryazov.com

Вход

За да добавите статия - моля, първо се регистрирайте или влезте с готов профил. ==================

Условия за етикирането на храните

Етикетите на храните могат да ни помогнат да изберем по-здравословен режим на хранене и да се уверим, че нашите храни са безопасни за ядене. Това е малка част от ръководство за някои от най-често срещаните термини за етикетиране на храните.

Етикети на храни

Здравните претенции - ниско съдържание на мазнини, без добавена захар или неподсладен съставки на хранителна информация. Етикетите на храните предоставят широк набор от информация за храните. Цялостното разбиране на тази информация е важно, ако искаме да се възползват от нея. Например, ако даден хранителен продукт е етикетиран като лек  или е "без добавена захар", какво означава това. Има правила, които производителите на храни трябва да следвате, за да се предотврати неверни твърдения или подвеждащи описания, съществуват ясни насоки относно това, етикетите на пакети и какво не може да се покаже. В много етикети се срещат едни и същи термини, които са приети за общовалидни.

„Да не се използва никаква храна или напитки след края на“; "годен до", дата на етикета, дори ако изглежда и мирише добре са само част от надписите, които често красят етикетите на храни и напитки. Ако не бъдат следвани тези инструкции, производителя на продукта не носи отговорност за последиците, които могат да настъпят, а съответно хранително отравяне, алергии и други. От съществено значение за всеки потребител е да не забравя да спазва всички инструкции за правилна експлоатация и употреба или консумация на продукти.
 
Всякакви претенции за хранителни и здравословни ползи от дадена храна, трябва да се основават на науката. Само претенции, които са одобрени от Европейската комисия могат да се използват за опаковане на хранителни продукти. Общи твърдения за ползи за цялостното добро здравословно състояние, като "здравословен" или "добро за вас", се допускат само ако са придружени от одобрен иск. Това означава, че тези твърдения трябва да бъдат подкрепени с обяснение защо храната е "здравословна". Етикетите нямат право да претендира, че храната може да лекува, предотвратява или излекува някоя болест или медицинско състояние. Тези видове искове могат да се правят само за лицензирани лекарства.

Етикетът трябва да се обясни какво точно е намалено и с колко, например 30% по-малко мазнини. За да получите цялата картина за даден продукт и да може да бъде сравнен правилно с подобни храни, ще трябва да се вгледате внимателно в етикета на хранителните стойности. Най-лесният начин да сравните продукти е да погледнете информацията за 100g. Може да се изненадате колко малки са разликите между храни, които носят претенции и тези, които не го правят. Етикетът на продуктите, освен рекламна цел има задачата да представи пълният състав на продукта. Така например на някой сладкарски изделия се отбелязва: „може да съдържа остатъци от яйца, ядки и други“, дори в състава му да не участват такива. Това се прави заради потребители, които са алергични или страдат от различни реакции към подобен вид продукти. Ако се използват ароматизатори, на етикета трябва да се спомене и това. Списъкътна съставките трябва да открои алергените. Освен тази информация се отделя достатъчно място за връзка и координати с производителя, адрес, инструкции за безопасно съхраняване и тегло на продукта.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови