Посетете също и: Poryazov.com

Вход

За да добавите статия - моля, първо се регистрирайте или влезте с готов профил. ==================

Как да премахнем бълхите от имота ни

БълхиБълхите са кръвосмучещи насекоми, които живеят по телата на птици и бозайници. На дължина те са между 1,5 и 3,3 милиметра и най-често се срещат в тъмен цвят. Благодарение на дългите си крака те се предвижват чрез скокове и достъпът до тях е изключително труден. Хоризонталният скок на бълхата достига впечатляващите 33 сантиметра, а вертикалния 18 см.

Заради сплесканото си тяло, бълхите лесно се придвижват между перата и космите на приемниците си. Телата им са издръжливи и трудно могат да бъдат смачкани при натиск. В световен мащаб съществуват над 2380 видове бълхи. Най-разпространените са човешката - Pulex irritans, котешката - Ctenocephalides felis, кучешката - Ctenocephalides canis.

Бълхите могат да разпространят 25 вида инфекциозни заболявания, сред които се нареждат Чумата, Туларемията, Петнистият тиф и други. Основните източници на заразите са заболели животни в това число и гризачи, от които бълхите смучат кръв. Заедно с поетата кръв, бълхите задържат в храносмилателната си система и болестотворните микроби, опасни за човека и не само.


До какво води ухапването от бълха
При кръвосмученето лесно могат да бъдат пренесени болестотворните микроби върху гостоприемника. Именно това е причината повечето хора да се интересуват от начините за унищожаване на бълхи и дори да използват специализирани услуги, за да се справят с неприятните насекоми.
Слюнката на бълхата е изразено токсична и може да предизвиква силен сърбеж и инфекция на ухапаното място. Убождането е съпроводено с болка, която на по-късен етап преминава в непоносим сърбеж. Често ухапаните се чешат до поява на кръв.

Кръвосмучането на бълхите се случва през 2 часа и е с трайност 15 минути.

Ухапванията най-често се извършват нощно време, когато гостоприемниците спят. Ако Вие станете жертва на ухапване от бълха и се получи алергична реакция, то непременно потърсете Вашия лекар, който да предпише специален крем или антибиотик.


Хигиената като оръжие срещу бълхите
За да спрете развитието и популацията на бълхите е нужно да спазвате голяма хигиена в имота си. Първото нещо е да полагате достатъчно грижа за своите домашни любимци, които най-често стават жертва на бълхите. Почиствайте ги внимателно и преглеждайте телата им за малките хапливи насекоми.
Постарайте се да ограничите достъпа на котките и кучетата ви до мазетата, където могат да се натъкнат на плъхове и мишки. Последните са основни приемници на бълхи и лесно могат да ги разпространят по животните.

В случай, че живеете в къща и отглеждате много животни, не забравяйте да ги обработвате чрез специални препарати, които да държат бълхите настрана. При положение, че не знаете къде да ги намерите, то направете консултация в селскостопанска аптека.

Трябва да се знае, че само със здрава хигиена и постоянна профилактика на мястото, където живеете може да се опазите от разпространение на бълхи. Разбира се, ако вече сте станали жертви потърсете специализирана помощ от ДДД фирма.


Борба срещу бълхите вкъщи
Според мнозина, бълхите не ходели по хората, тъй като нашата температура е по-висока от обичайните им гостоприемници. Това обаче не е много вярно и веднъж попаднали в дома Ви, бълхите трудно ще го напуснат. Ето защо ако ги видим в апартамента, къщата или вилата не трябва да се бавим, а да вземем спешни мерки срещу тези толкова неприятни вредители.

Дори не е необходимо да притежавате домашни любимци, за да се появят бълхи в жилището ви. Достатъчно е да сте срещнали кучето на съседа и малките кръвопийци да са наскачали по дрехите ви. По този начин Вие ги пренасяте в собствеността си и започвате да съжителствате с тях.
Професионалните фирми за дезинсекция действат бързо и сигурно. Те преценяват размера на проблема и след това действат. Първото нещо, което се прави е разпознаване на заразата. Ако имате много бълхи, то вие ще видите техните изпражнения по белите чаршафи и възглавници, ще забележите скоковете им по маси, посуда, дрехи и така нататък. В случай, че това е така е време за действие.

Пръска се със специален инсектицид като по време на третирането с препарата трябва да закриете всички хранителни продукти. За целта използвайте кутии и пликове, където отровата не може да проникне. За кратко ще се наложи да изведете децата и домашните си любимци навън. След обработката на имота Ви, ще е необходимо да отсъствате за кратко време, докато препарата започне да работи.
Понякога е необходимо и повторно пръскане срещу бълхи, но това зависи от това докъде е стигнало разпространението им. Попитайте за допълнителна информация избраната от Вас фирма.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови