Посетете също и: Poryazov.com

Вход

За да добавите статия - моля, първо се регистрирайте или влезте с готов профил. ==================

Всичко за кафето

История на кафето

Няколко теории описват началото на приготвянето на напитка от кафе, но всички, повече или по-малко произхождат от легенда. Най-популярната от тях гласи, че веднъж етиопският пастир Калди забелязал, че козите му демонстрират странно поведение след като пасли плодове от непознат за него храст.

Дегустация на кафе

Като видял колко енергични и жизнени станали, той решил също да опита плодовете. Почувствал такъв прилив на енергия, че решил да сподели откритието си с коптски монаси от близък манастир. Те привикнали да ядат зърната, като първо ги накисвали във вода.

След това изпивали и водата от накиснатите плодове. Кафето започнало трайно да съпътства живота на монасите, тъй като поддържало бодростта им по време на продължителните молитви. От платата на Африка растението е пренесено през Червено море и през около 9 век започва да се отглежда в Арабия.

Около 1000 г. се появява напитка, приготвяна от изсушени и изпечени кафени зърна. Не след дълго обхваща целия Арабски полуостров. Завладяването на Европа от кафето започва с възхода на Османската империя, където през 16 век се разпространява обичая за ежедневна консумация на кафе.

Този навик става толкова вездесъщ, че властите се принуждават да въведат забрана за консумацията на кафе, тъй като смятат, че заради него обкръжението на султана губи твърде много време. Въпреки забраната, към средата на 16 век в Инстанбул се появяват първите кафенета.

В Европа кафето се появява за първи път в южните части на континента. Още през 1570 г. венециански търговци започват да внасят кафе с корабите, наред с тютюна. В средата на 17 век отварят врати първите кафенета в Милано, Торино и Генуа, а скоро ги последват и други италиански градове. Около 1760 г. само във Венеция кафенетата са над 200.

Опитите на Османската империя да завладее Виена в края на 17 век донасят кафето и в Централна Европа. След битките в палатките на османците са намерени чували с кафе и още през 1683 г. е отворено първото кафене по бреговете на Дунав.

Търсенето на кафе в Европа достига такива размери, че се налага да се увеличи отглеждането му. Тази стъпка предприема френският крал и голям почитател на кафето Луи XIV. Той установил, че кафето не вирее при ниски температури и студ и поръчал да се започне отглеждането му във френските колонии на Карибите.

Последният континент, където започва култивирането на кафе, е Африка. По ирония именно това е континентът, откъдето растението поема по своя път из целия свят. В края на 19 век в Танзания и Кения изникват първите кафени плантации.

Дегустация на кафе

Повече по темата за най-популярната напитка в света, ще научите с помощта на професионален бариста в едно уникално преживяване от SkyVision - Дегустация на кафе или чай и еднодневен курс за любители на кафето в столицата. Курсът е подходящ за всички привърженици на качественото кафе и е оригинален подарък за приятел.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови