Посетете също и: Poryazov.com

Вход

За да добавите статия - моля, първо се регистрирайте или влезте с готов профил. ==================

От нервност и безсъние до увреждане на слуха

Стрес и инфаркт

Хроничният шум води до стресови реакции, кръвното налягане рязко се повишава, променя се нивото на липидите (мазнините в кръвта), а това води и до коронарни болести, които могат да бъдат предпоставка за получаване на инфаркт. Експерти от Университетския център в Берлин изследвали над 4000 пациенти, хоспитализирани с признаци на остър сърдечен инфаркт и установили, че 50% от мъжете и 30% от жените с тази диагноза били изложени продължително време на шум.

Увреждане на слуха

Излишните децибели, на които сме изложени ежедневно, не увреждат само слуха ни, а оказват неблагоприятно въздействие на целия организъм и предизвикват усещане на нервност, както и синдром на хронична умора. Затова шумът с основание се смята за специфично замърсяване на околната среда, което ни оказва отрицателно въздействие, така че ставаме раздразнителни и свръхчувствителни, спим лошо и сутрин се будим уморени и изтощени.

Смартфонът на нощното шкафче, който непрекъснато звъни и прекъсва съня ни, прекалено силната музика, както и продължителното слушане на музика със слушалки са само някои от новите навици, които определено застрашават здравето ни, поради което започваме да губим слуха си много по-рано, отколкото това е ставало с нашите предци.

Характеристики на шума

Четири са характеристиките на шума с травматично действие върху човешкия организъм. Това са: интензивност, спектър, ритъм и времетраене. Силата на звука, която предизвиква увреждания, започва от 80 dB. Що се отнася спектъра на шума, най-вредни са тоновете с висока честота. Шумът с непрекъснат ритъм е по-опасен от шума с прекъсвания, а времетраенето на излагане на акустичната травма е важен фактор за възникване на увреждания на слуха.

Например, излагането на шум от 115 dB с продължителност 15 минути представлява критичната граница за постепенната загуба на слуха. За 95 dB критичната граница е четири часа, а за 100 dB - два часа. За да се предотврати увреждането на вътрешното ухо, времето на излагане на шум трябва да се намалява с увеличаването на интензивността на шум и това правило е задължително за всички, които изпълняват работи при високо ниво на шума.

Макар в ежедневния си живот да не сме постоянно изложени на силен, оглушителен и неприятен шум, като звук от реактивен двигател или пневматични машини, факт е, че почти постоянно сме изложени на шум с по-ниска интензивност, която не води до увреждане на слуха, но може да навреди на сърдечно-съдовата и нервната ни система, да причини шум в ушите, нарушения на съня, понижена концентрация, нервност, раздразнителност, чувство на тревожност и да се отрази негативно на качеството на живот.

Потърсете за безплатна консултация и слухов скрининг Fonio - център за слуха на адрес:

ул. "Хан Аспарух" 31, София,

бул. "Васил Левски" 97, София,

ул. "Фердинандова" 32, Бургас,

ул. "Иван Вазов" 42, Пловдив,

ул. "Русе" 15, Варна,

ул. "Марно Поле" 24Г, Велико Търново

както и на телефон: 0800 20 123.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови