Посетете също и: Poryazov.com

Вход

За да добавите статия - моля, първо се регистрирайте или влезте с готов профил. ==================


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/veloraib/public_html/velorai.eu/plugins/content/socbuttons/socbuttons.php on line 125

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/veloraib/public_html/velorai.eu/plugins/content/socbuttons/socbuttons.php on line 126

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/veloraib/public_html/velorai.eu/plugins/content/socbuttons/socbuttons.php on line 154

Батерии – колко вредни са

За съвременния човек е трудно да си представи живота без устройства за осветление и преносими източници на енергия, като батерии и акумулатори. Не съществува апартамент, училище, болница без лампи, така че всеки ден огромно количество от потенциално опасни предмети са изхвърляни в кошчетата около нас.

Веднага си струва да се направи забележка, че не всички видове електрически крушки са вредни за човешкото здраве или имат отрицателно въздействие върху околната среда. Дълго време обичайните крушки с нажежаема жичка не съдържат токсични вещества и тежки метали, но енергоспестяващите осветителни устройства, които придобиват все по-голяма популярност, съдържат живак и фосфор. Тези вещества са токсични за хората и животните. Нека разгледаме отделно какво може да бъде неправилното изхвърляне на флуоресцентни лампи и обикновени батерии. Доколко опасни са те. Статията е предоставена с любезното съдействие на smetishte.com.

Вредни ли са старите батерии?

Батериите са основният източник на енергия за повечето преносими устройства, без които животът на съвременния човек е почти невъзможен. Те представляват огромна заплаха за околната среда, както и за човешкото здраве. Трудно е да се повярва, но обичайната батерия тип пръст със своето съдържание може да отрови до 20 квадратни метра почва или 400 литра вода.

Металният корпус на батерията крие значително количество вещества като живак, литий, кадмий, цинк, олово, манган. И това е само част от опасните елементи, така че в много развити страни гражданите знаят точно къде да поставят старите батерии. За да няма вреда над почва, води и растения се налага преработка на такива отпадъци, но днес ситуацията се е променила драстично.

В големите градове не е трудно да се намери точката на приемане на стари батерии. Освен това съществуват редица организации, в които активистите разпространяват информация за опасностите от батерии и други опасни предмети, ако те не се изхвърлят правилно.

Съдържанието на батериите и акумулаторите оказва отрицателно въздействие върху човешкото тяло не само, чрез директен контакт. Прониквайки в почвата, живакът и другите вещества заразяват растенията, които хората могат да консумират. Парите, образувани в процеса на изгаряне, са разположени на стотици километри и навлизат във въздуха на белите дробове на хората и животните. Също подлежат на замърсяване на подземните води.

Има доста голям брой пунктове за събиране, чиито служители знаят какво да правят със старите батерии и изгорелите флуоресцентни лампи. Гражданите просто трябва да отделят малко свободно време и да използват услугите на фирми по тяхното правомерно събиране и обезопасяване. Може да предадете стари батерии и лампи напълно безплатно, но не трябва да чакате и парична награда. Такова решение е личен принос за опазването на околната среда и собственото ви здраве.

Съвет: Добре е всеки съвестен и отговорен гражданин на направи старателно почистване на дома. Има множество места в домовете ни, където всички струпваме камари ненужни неща, сред които и батерии, лампи, акумулатори. Дори при едно почистване на мазета и тавани сами ще се уверите, колко много от тях имате в наличност.

Помнете: Батерии и лампи не са вредни за вас и околната среда докато работят. Тяхното вредно действие започва в момента, когато излязат от употреба!

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови